Conferința REDUCEM RISIPA ALIMENTARĂ. PREȚUIM HRANA!

Conferința REDUCEM RISIPA ALIMENTARĂ. PREȚUIM HRANA!

Conferința „Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana!” a reunit asociațiile și federațiile reprezentative din sectorul alimentar și din industria de ambalare. Președinții lor s-au întâlnit cu reprezentanți la vârf ai Executivului și ai Legislativului României. Conferința s-a desfășurat în deschiderea evenimentului internațional Pack Expo, expoziție dedicată tehnologiilor pentru producția de ambalaje și soluții de ambalare.

În prima parte a conferinței, ministrul agriculturii ACHIM IRIMESCU,  ELENA DINU, reprezentantul României la Comisia Europeană pe probleme de risipă alimentară, deputatul NINI SĂPUNARU, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților și deputatul FLORIN ALEXE, inițiatorul propunerii legislative privind diminuarea risipei alimentare au explicat ce face România pentru reducerea risipei de hrană și au răspuns întrebărilor adresate de SORIN MINEA, președinte ROMALIMENTA, DANA TĂNASE, director executiv Asociația Romana a Cărnii (ARC), EMIL DUMITRU, președinte Federația Națională PRO-AGRO, DORIN COJOCARU, președinte Asociația Patronală Română din Industria Laptelui, AUREL POPESCU, președinte ROMPAN. S-au dezbătut propunerile legislative și oportunitățile de acțiune în privința reducerii risipei alimentare în sectoarele public, privat, ONG, în cadrul lanțului de producție, aprovizionare, distribuție și vânzare.

Ministrul ACHIM IRIMESCU: „40 de miliarde de euro se cheltuiesc anual pe agricultură la nivelul Uniunii Europene. Sunt sume foarte mari și, din păcate, nu se reușește utilizarea eficientă a alimentelor. Ministerul Agriculturii a inclus în planul sectorial de cercetare problema risipei de hrană și identificarea de soluții pentru diminuarea ei.” 

FLORIN ALEXE, Deputat, inițiator propunere legislativa privind diminuarea risipei alimentare: „Noi încercăm prin această lege să tragem și un semnal de alarmă. Propunerea legislativă privind diminuarea risipei alimentare se discută chiar astăzi în Comisie, iar săptămâna viitoare ar putea fi supusă votului în plen.

NINI SĂPUNARU, președintele Comisiei pentru Agricultură: „Risipa alimentară poate fi redusă în România numai după adoptarea unor reglementari fiscale, iar Parlamentul trebuie să aprobe urgent proiectul de lege pentru reducerea taxei pe ambalaje, înainte ca producătorii de alimente să falimenteze.”

În a doua parte a conferinței, în panelul intitulat „Ambalaje și soluții inovatoare de ambalare pentru reducerea risipei de hrană” s-a discutat despre impactul deșeurilor din ambalaje asupra mediului înconjurător, soluții pentru evitarea procedurii de infringement, taxa pe ambalaje și construirea unui Plan Național de Gestiune a Deșeurilor (PNGD) funcțional. La discuții au participat asociațiile reprezentative din industria de ambalare: MARCEL DIACONU, președinte ASPA PLAST, TEOFIL CAMPEAN, președinte ARFCO, CONSTANTIN CHIRIAC, director General ROMPAP, dar și directorii unor societăți prezente la Pack Expo, iar din partea Legislativului au răspuns invitației deputatul VIRGIL GURAN, membru în Comisia de Politică Economică din Camera Deputaților și deputatul CEZAR CIOATĂ, vicepreședintele Comisiei de Mediu din Camera Deputaților.

Concluziile Conferinței:

  • Risipa alimentară poate fi redusa în Romania dacă se vor acorda reglementări fiscale distribuitorilor și producătorilor de alimente.

  • Consumatorul trebuie educat să achiziționeze alimente în funcție de nevoia lui și nu de oferte și promoții.

  • Ambalarea porționată a alimentelor, precum și păstrarea acestora în condiții optime, atât în magazine cât și acasă, contribuie la diminuarea risipei de hrană.

  • Ambalajul este important în diminuarea risipei de hrană. La fel și depozitarea și transportul alimentelor.

  • România are nevoie de un studiu care să arate care este impactul risipei de alimente și de soluții concrete pentru diminuarea fenomenului pe lanțul de producție și distribuție.

  • Se impune o campanie media de conștientizare. Estimările arată că 50% din risipa de hrană se produce în gospodăriile oamenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.