Deputatul Florin Alexe vine la Conferința Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana!

Deputatul Florin Alexe vine la Conferința Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana!

La nivelul statelor membre UE, risipa alimentară este de peste 89 de milioane de tone/anual, circa 180 de kg pe cap de locuitor. Alimentele aruncate în România reprezintă 2,55% din totalul risipei la nivel UE. Deși este una dintre cele mai sărace țări din UE, cu peste 40% din locuitori în pragul sărăciei, România se află pe locul 10 din 27 de țări analizate de Eurostat, în anul 2015.

Deputatul Florin Alexe, inițiatorul proiectului de lege anti-risipă, susține că, din nefericire, risipa de hrană crește de la an la an. Cifrele pe care le deține de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care primește informări de la PROTAN, sunt îngrijorătoare: spre exemplu, numai pentru un sub-produs, cantitatea de alimente distruse a crescut cu 2 milioane de kg, într-un singur an, de la 15 la 17 milioane de kg.

Legat de pierderile înregistrate în sectorul alimentar, deputatul Florin Alexe are o explicație clară: de vină este, în primul rând, infrastructura.

Acest proiect poate avea succes doar dacă societatea, reprezentată de ONG-uri, și industria (producători, distribuitori, retaileri) pot sta la aceeași masă și pot conlucra în rezolvarea acestei situații, pentru reducerea reală a risipei alimentare, crede deputatul Florin Alexe.

banner_sala_cupola_94x29m

Mulțumim pentru înțelegerea subiectului si pentru sprijin jurnalistului

 danbrumar-ro-01-002

Leave a Reply

Your email address will not be published.