Debirocratizare si crearea unui mediu competitiv sunt solutiile pentru reducerea risipei alimentare (Emil Dumitru-PRO AGRO)

PRO AGRO propune ca actul normativ privind reducerea risipei alimentare să însemne, în primul rând, reducerea procedurilor, debirocratizarea și crearea unui mediu competitiv, pentru diminuarea semnificativă a pierderilor din sector.

emil-dumitru-pro-agro-752x440 - CopyNoi credem ca trebuie sa debirocratizam printr-o legislatie mult mai flexibila masurile prin care produsele noastre aflate aproape de expirare sa poata fi utilizate, pentru ca e pacat sa facem birocratie si sa ne trezim ca ducem produse bune, care ar putea fi consumate de persoane defavorizate, sa le ducem sa se distruga si sa si platim -culmea – pentru distrugerea lor. Este un nonsens si Romania ar trebui sa inteleaga odata pentru totdeauna ca acest mecanism de reducere a risipei alimentare ne priveste pe toti, daca vrem cu adevarat sa avem o planeta mai curata, un mediu inconjurator mai bun si – de ce nu – sa fim si competitivi. Pentru ca statul cheltuieste foarte mult pentru persoanele defavorizate si ar fi foarte bine sa creeze un cadru legal prin care noi, producatorii, sa oferim cu titlu gratuit aceste produse care din punct de vedere al securitatii si sigurantei alimentare sunt foarte bune.”

Președintele Emil Dumitru consideră că ambalajul contribuie la reducerea risipei alimentare.

 Emil Dumitru, președinte PRO AGRO:Cu siguranta, si aici cred ca e foarte important, ambalajele moderne ne dau in primul rand noua consumatorilor satisfactia de a consuma niste produse foarte sigure si nu neaparat in volume foarte mari, iar asta ar putea sa rezolve o mare parte din probleme. Sigur ar creste si perioada de viata a produselor. Un ambalaj modern inseamna pana la urma si o chestiune de prezentare a brandului propriu care va face sa fie o promovare mult mai buna. Avem cativa producatori importanti din industria carnii care utilizeaza deja ambalaje moderne, care sigur ca ne fac cinste inclusiv pe piata de export, unde sunt laudati pentru ca avem ce arata si prin produs, dar si prin ambalaj.”

PROBLEMA DEȘEURILOR DE AMBALAJE PARE ÎNSĂ UNA FĂRĂ IEȘIRE

După multe discuții purtate cu Guvernul, după notificări și argumentări trimise tuturor factorilor de decizie, Federația PRO AGRO a ajuns la măsura deschiderii unui proces colectiv cauzat de situația imposibilă în care se află acum producătorii români. Neasumarea responsabilității celor care au gestionat până acum problema reciclării deșeurilor de ambalaje în România, respectiv OTR-urile, creează premizele unei crize în sistem, care se poate solda cu falimentarea multor producători. Construirea unui Plan Național de Gestiune a Deșeurilor funcțional este un deziderat pe care România nu arată că îl poate atinge, chiar dacă este în pragul sancționării, respectiv a declanșării procedurii de infringement din cauza slabei colectări a deșeurilor din ambalaje și a nivelului redus de reciclare a acestora.

Emil Dumitru, președinte PRO AGRO: Am intreprins foarte multe actiuni, atat pe cale administrativa, de a incerca sa deschidem un proces colectiv cu care de altfel suntem in lucru, sa ne judecam pentru ca mi se pare inechitabil ca un producator care a avut incheiat un contract de transfer a responsabilitatii cu un operator care trebuia sa preia responsabilitatea, la sfarsit de an s-a vazut in situatia in care pe langa sumele de bani platite cu titlu de prestari servicii in fiecare luna, catre acest operator, sa plateasca si acea suprataxa de 2 lei pe kilogramul de ambalaj nereciclat. Lucrul asta este inacceptabil, tinand cont de faptul ca anumite sectoare din industria alimentara nu pot suporta asa ceva, cum ar fi sectorul de legume fructe, sectorul de 2 lei – adica un borcan de castraveti costa undeva la 4 lei si noi sa-i impunem producatorului sa plateasca o supra taxa de 1 leu, ceea ce clar il va duce in faliment. Lucrul asta nu pot sa-l accept. Noi facem demersuri in acest sens si o sa vedem daca instantele din Romania ne vor da sau nu dreptate. Nu ascund faptul ca in procedura de infrigement am putem sa intram si pentru ca suprataxam producatorii, pentru ca ei au platit de 2 ori. Argumentul asta ca putem intra in procedura de infringement pe noi nu ne incalzeste cu nimic. Ar trebui sa gasim solutii juridice prin care aceste organisme de transfer a responsabilitatii (OTR-urile), asa cum si titlul ne spune foarte mult, ar trebui sa aiba o responsabilitate transferata altfel nu vad sa avem un impact pozitiv pe reciclare. Practic pe noi ne intereseaza care este obiectivul major al Romaniei astazi pe reciclare: Sa reciclam mai mult. Cum putem face, care ne sunt intrumentele? Ca asa, sigur, sa facem niste acte normative doar ca sa le trimitem la Comisie sa spunem ca ne-am atins obiectivul, va rog frumos nu ne sanctionati pentru ca uitati am adoptat inca o lege, tot nu rezolva problema. Problema de fond ramane si daca nu vom intelege ca, inteleg ca misiunea de audit va fi undeva in 2019, nu vom avea atinse tintele de reciclare, eu cred ca atunci cu adevarat vom putea discuta de sume importante pe care Romania le va plati pe povestea ambalajelor. Noi toti.”

Campania „Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana!” își propune să vă sensibilizeze în scopul protejării resurselor naturale și viitorului planetei, prin conștientizarea risipei de hrană și promovarea unei împachetări corecte, ca măsură concretă de reducere a deșeurilor. Vrem să vă informăm despre rolul pe care îl are fiecare, în acest proces, de la producător, la consumator, despre cum pot fi păstrate alimentele mai mult timp dacă sunt ambalate corespunzător, în ce fel se pot alinia producătorii și distribuitorii la normativele europene și cum pot contribui consumatorii la reducerea risipei alimentare.

Campania va culmina cu o dezbatere la care sunt invitați toți factorii responsabili, atât cei din lanțul alimentar, cât și autorități la nivel înalt. Conferința se va desfășura în data de 27 Septembrie, începând cu ora 10:00, în Sala Cupola a Pavilionului Central ROMEXPO.

Temele ce vor fi dezbătute sunt:

► ROMÂNIA ÎN FAȚA PROVOCĂRILOR PRIVIND REDUCEREA RISIPEI DE HRANA

Propunerile legislative și oportunitățile de acțiune în sectoarele public, privat, ONG, în cadrul lanțului de producție, aprovizionare, distribuție și vânzare, în privința reducerii risipei alimentare. 

► AMBALAJE ȘI SOLUȚII INOVATOARE DE AMBALARE PENTRU REDUCEREA RISIPEI DE HRANA

Impactul deșeurilor de ambalaje asupra mediului înconjurător; Soluții pentru evitarea procedurii de infringement;
Taxa pe ambalaje încotro? Cum construim un Plan Național de Gestiune a Deșeurilor (PNGD) FUNCȚIONAL?

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.