Legea ar trebui să statueze stimulente pentru cei care scad risipa alimentară și penalități pentru cei care o fac. (Vladimir Mănăstireanu, ARC)

Legea ar trebui să statueze stimulente pentru cei care scad risipa alimentară și penalități pentru cei care o fac. (Vladimir Mănăstireanu, ARC)

Asociatiile reprezentative din domeniul alimentar și din cel de ambalaje susțin Campania de responsabilitate socială „Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana” și ni se alătură la CONFERINȚA din 27 septembrie 2016, care se va desfășura în cadrul evenimentului internațional Pack Expo, organizat de ROMEXPO și EUROEXPO.

Reprezentanții Asociației Române a Cărnii consideră că legea ar trebui să statueze stimulente pentru cei care scad risipa alimentară și penalități pentru cei care o fac. Iată principiul pe care ARC îl consideră obligatoriu de adoptat. Pe larg despre contribuția Asociației Române a Cărnii la reducerea risipei de hrană, în interviul pe care ni l-a acordat directorul executiv, Vladimir Mănăstireanu.

Asociația Facem România Bine: Ce soluții propune Asociația Română a Cărnii pentru reducerea risipei alimentare?

Vladimvladimir manastireanu fotoir Mănăstireanu, director executiv ARC: Tema Reducerii risipei alimentare începe să devina din ce în ce mai prezentă în discuțiile din ARC și am luat deja decizia de a ne implica în tot ce presupune această chestiune în spațiul public – legislație, documentare, informări, studii, dezbateri etc. Sincer, cred că până acum nu s-a făcut mare lucru în privința reducerii risipei de hrană, iar membrii ARC, veți vedea, vor fi în linia întâi în a aduce schimbările necesare pentru a stopa acest fenomen.

Acest fenomen și discuțiile despre cum trebuie contracarat sunt în plină desfășurare în țările europene, iar unele dintre acestea, cum e Franța, au făcut deja pași semnificativi, în special legislativi.

Pot să vă dau exemplu legea care obligă supermarketurile să doneze alimentele pe cale sa expire. ARC este membru cu drepturi depline în Asociația Europeană a procesatorilor de carne (CLITRAVI) și prin intermediul specialiștilor care participă la grupurile de lucru, este permanent conectată la noutățile care apar în domeniu, dar și la inițiativele care se discuta în cadrul CLITRAVI pentru construirea cadrului legislativ european, atunci când în domeniu apar situații noi.

În România, venim după câteva inițiative legislative, adoptate și promulgate, în domeniul alimentar, care au stârnit dezbateri aprinse în spațiul public. Mă refer la Legea Supermarketurilor, așa cum este cunoscută, și la Legea Etichetării Laptelui.  Suntem pregătiți, la nivel național, să dezbatem și o lege în acest sens, un cadru legislativ care să reglementeze și să reducă risipa alimentara. Trebuie însă o dezbatere intensă și temeinică pentru că risipa alimentară ne privește pe toți: consumatori, retaileri, producători alimentari, instituții de control ale statului, clasă politică, administrație centrală și locală. Cred că toate aceste propuneri, care s-au făcut și se vor mai face, trebuie să fie adunate într-o lege unică, clară și unanim acceptată. Bineînțeles, nu va fi ușor, dar orice lucru durabil și eficient se construiește cu efort și sudoare.

Noi credem ca legea ar trebui să statueze stimulente pentru cei care scad risipa alimentară și penalități pentru cei care o fac. Acesta va fi principiul pe care ARC îl consideră obligatoriu de adoptat. Restul reprezintă chestiuni de tactică pe care cred că este prematur să le discutăm.

Asociația Facem România Bine: Țara noastră a făcut progrese în ceea ce privește industria de ambalare?

Vladimir Mănăstireanu, director executiv ARC: Industria de ambalare este acum extrem de performantă și responsabilă. Avem un parteneriat și vrem să-l aprofundăm. Toată industria alimentară din România, fie că vorbim de preparate din carne, de legume și fructe, de lapte și preparate din lapte și nu în ultimul rând de produsele de tip “ready meal”, folosește ambalaje dintre cele mai eficiente pentru asigurarea și foarte important, pentru păstrarea calității produselor, dar și a siguranței alimentare. Ambalajul contribuie la reducerea risipei alimentare cu siguranță. Avem ambalaje care permit gramaje din ce în ce mai mici, cu termene de valabilitate din ce în ce mai mari. Nu văd o altă soluție mai clară și mai concretă pentru reducerea risipei alimentare cu ajutorul ambalajelor. Însă dincolo de ambalaje, de posibilitatea de a calibra produsele strict pentru nevoile de consum de maxim doua sau trei zile, un rol foarte important care ne revine nouă, celor din Asociația Română a Cărnii și, în general, tuturor celor din industria alimentară, este de a deschide comunicarea cu consumatorii și de a-i educa în direcțiile pe care ni le dorim cu toții: reducerea risipei alimentare, eficientizarea consumului, stimularea acestuia și dezvoltarea economică.

Asociația Facem România Bine: Cum construim un Plan Național de Gestiune a Deșeurilor funcțional?

Vladimir Mănăstireanu, director executiv ARC: Un astfel de plan nu se poate construi de azi pe maine. Un Plan National se poate construi doar printr-un dialog între industrie și Guvern. Știți foarte bine care au fost și încă sunt discuțiile privind acest subiect. Nu mai putem lucra cu modificări legislative de la un guvern la altul. Aici vorbim de o strategie națională care trebuie să dăinuie și peste 50 de ani dar care să reglementeze foarte bine acest domeniu. Calea dialogului este singura care poate duce către o construcție eficientă.

Campania Reducem risipa alimentara. Pretuim hrana! va culmina cu o dezbatere la care sunt invitați toți factorii responsabili, atât cei din lanțul alimentar, cât și autorități la nivel înalt. Conferința se va desfășura în data de 27 Septembrie, începând cu ora 10:00, în Sala Cupola a Pavilionului Central ROMEXPO.

Temele ce vor fi dezbătute sunt:

► ROMÂNIA ÎN FAȚA PROVOCĂRILOR PRIVIND REDUCEREA RISIPEI DE HRANA

Propunerile legislative și oportunitățile de acțiune în sectoarele public, privat, ONG, în cadrul lanțului de producție, aprovizionare, distribuție și vânzare, în privința reducerii risipei alimentare. 

► AMBALAJE ȘI SOLUȚII INOVATOARE DE AMBALARE PENTRU REDUCEREA RISIPEI DE HRANA

Impactul deșeurilor de ambalaje asupra mediului înconjurător; Soluții pentru evitarea procedurii de infringement;
Taxa pe ambalaje încotro? Cum construim un Plan Național de Gestiune a Deșeurilor (PNGD) FUNCȚIONAL?

 

Parteneri: 

logo_pack-expoROMEXPO LOGOlogo euroexpo

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.