Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana!

La propunerea Euroexpo, am acceptat să facem o campanie de responsabilitate socială împreună cu organizatorii Pack ExpoCampania Reducem risipa alimentară. Prețuim hrana! își propune să vă sensibilizeze în scopul protejării resurselor naturale și viitorului planetei, prin conștientizarea risipei de hrană. Vrem să vă informăm despre rolul pe care îl are fiecare în acest proces, de la producător, la consumator, despre cum pot fi păstrate alimentele mai mult timp dacă sunt ambalate corespunzător, în ce fel se pot alinia producătorii și distribuitorii la normativele europene și cum pot contribui consumatorii la reducerea risipei alimentare.

Am ales ca platformă de dezbatere Pack Expo, pentru că reunește tehnologii, materii prime și consumabile pentru producția de ambalaje, soluții de ambalare, etichetare și codificare, manipulare și depozitare pentru toate industriile. În perioada 27-30 septembrie 2016, sub cupola ROMEXPO se vor afla foarte multe firme importante din lanțul alimentar. 

Și cum doar jumătate din risipa alimentară se raportează la nivelul gospodăriilorlogo, de restul fiind responsabile:

– sectorul industriei alimentare (37%)

– de retail (7%)

– sectorul alimentației publice (5%)

– sectorul agricol (2%)

așa cum reiese din datele furnizate de reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR),

am decis să abordăm problematica integrat.

Campania va culmina cu o dezbatere la care sunt invitați toți factorii responsabili, atât cei din lanțul alimentar, cât și autorități la nivel înalt. Conferința se va desfășura în data de 27 Septembrie, începând cu ora 10:00, în Sala Cupola a Pavilionului Central ROMEXPO.

Temele ce vor fi dezbătute sunt:

ROMÂNIA ÎN FAȚA PROVOCĂRILOR PRIVIND REDUCEREA RISIPEI DE HRANA

Propunerile legislative și oportunitățile de acțiune în sectoarele public, privat, ONG, în cadrul lanțului de producție, aprovizionare, distribuție și vânzare, în privința reducerii risipei alimentare. 

AMBALAJE ȘI SOLUȚII INOVATOARE DE AMBALARE PENTRU REDUCEREA RISIPEI DE HRANA

Impactul deșeurilor de ambalaje asupra mediului înconjurător; Soluții pentru evitarea procedurii de infringement;
Taxa pe ambalaje încotro? Cum construim un Plan Național de Gestiune a Deșeurilor (PNGD) FUNCȚIONAL?

Combaterea risipei de alimente este o prioritate pe agenda politică europeană

FAO estimează că la nivel mondial se irosește o treime din alimentele produse, ceea ce înseamnă de trei ori hrana necesară pentru întreaga populație a globului, iar valoarea pierderilor reprezintă de șase ori valoarea ajutoarelor mondiale alocate pentru dezvoltare.

 

  • enlarge image

Problema risipei de mâncare se înregistrează la nivel planetar, iar ultimele studii arată că suprafața pe care ar putea fi produse alimentele aruncate în fiecare an depășește teritoriul Chinei.

La nivelul statelor membre UE, risipa alimentară este de peste 89 de milioane de tone, circa 180 de kg pe cap de locuitor, deși 79 de milioane de europeni trăiesc sub pragul sărăciei, iar 16 milioane primesc ajutoare de la asociații caritabile.

Alimentele aruncate în România reprezintă 2,55% din totalul risipei la nivel UE. Clasamentul este condus de Marea Britanie (16,12%), Germania (11,63%) și Olanda (10,59%). Deși este una dintre cele mai sărace țări din UE, cu peste 40% din locuitori în pragul sărăciei, România se află pe locul 10 din 27 de țări analizate de Eurostat, în anul 2015.

 

Parteneri: 

logo_pack-expoROMEXPO LOGOlogo euroexpo