Reduceți risipa alimentară. Prețuiți hrana!

Reduceți risipa alimentară. Prețuiți hrana!

risipaFiecare român aruncă zeci de kilograme de alimente anual.

Cea mai mare risipă de hrană se face de Sărbători.

Campania „Reduceți risipa alimentară. Prețuiți hrana!” își propune să vă sensibilizeze în scopul protejării resurselor naturale și viitorului planetei, prin conștientizarea risipei de hrană și promovarea unei împachetări corecte, ca măsură concretă de reducere a deșeurilor.

Vrem să vă informăm despre rolul pe care îl are fiecare, în acest proces, de la producător, la consumator, despre cum pot fi păstrate alimentele mai mult timp dacă sunt ambalate corespunzător, în ce fel se pot alinia producătorii și distribuitorii la normativele europene și cum pot contribui consumatorii la reducerea risipei alimentare.

Campania va culmina cu o dezbatere la care vor fi invitați toți factorii responsabili, atât cei din lanțul alimentar, cât și autorități la nivel înalt.

Conferința „Ambalaje si Soluții Inovatoare de Ambalare pentru Reducerea Risipei de Hrană” va avea loc la Romexpo, în zilele 27-30 septembrie 2016, în perioada desfășurării PACK EXPO, expoziție pentru Europa de Sud Est, care prezintă în premieră tehnologii pentru producția de ambalaje si soluții de ambalare pentru industria alimentară și de băuturi, industria farmaceutică și cosmetic.

Combaterea risipei de alimente este o prioritate pe agenda politică europeană

FAO estimează că la nivel mondial se irosește o treime din alimentele produse, ceea ce înseamnă de trei ori hrana necesară pentru întreaga populație a globului, iar valoarea pierderilor reprezintă de șase ori valoarea ajutoarelor mondiale alocate pentru dezvoltare.

Problema risipei de mâncare se înregistrează la nivel planetar, iar ultimele studii arată că suprafața pe care ar putea fi produse alimentele aruncate în fiecare an depășește teritoriul Chinei.

La nivelul statelor membre UE, risipa alimentară este de peste 89 de milioane de tone, circa 180 de kg pe cap de locuitor, deși 79 de milioane de europeni trăiesc sub pragul sărăciei, iar 16 milioane primesc ajutoare de la asociații caritabile.

Alimentele aruncate în România reprezintă 2,55% din totalul risipei la nivel UE. Clasamentul este condus de Marea Britanie (16,12%), Germania (11,63%) și Olanda (10,59%). Deși este una dintre cele mai sărace țări din UE, cu peste 40% din locuitori în pragul sărăciei, România se află pe locul 10 din 27 de țări analizate de Eurostat, în anul 2015.